دلایل بیانگیزگی کارمندان چیست؟
زمان خوانش ۴ دقیقه
خوانش ۴ دقیقه
میزیتو: بی انگیزگی کارمندان یکی از مشکلات و مسائل جدی پیش روی مدیران سازمان هاست که در سال های اخیر در ایران هم رشد چشمگیری داشته است. همه شما کارمندانی داشته یا دارید که صبح با آه و ناله سر کار می آیند، از زمین و زمان ایراد می گیرند، از همه چیز ناراضی هستند و پیش ازهمه شرکت را ترک می کنند. شاید بارها و بارها به فکر اخراج یا تنبیه آنها افتاده باشید، اما اگر هنوز اقدامی نکرده اید، کمی بیشتر صبر کنید تا باهم ریشه ها و راهکارهای بی انگیزگی را بررسی کنیم.
چرا کارمند من بی انگیزه است؟
دلایل پرشماری برای عدم وجود انگیزه کافی در کارکنان شرکت ها و سازمان ها وجود دارد اما از بین تمام آنها می توان به چند مورد عمده و مشترک بین اکثر شرکت ها اشاره کرد:
1- حقوق و مزایای پایین
بدون تردید یکی از مهم ترین دلایل بی انگیزه بودن کارمند شما، عدم کفایت حقوق و مزایای وی است. انگیزه کار در ابتدا برای هر شخص تامین معاش خود و خانواده و در نهایت حرکت به سوی زندگی بهتر همراه با رفاه بیشتر است. طبیعی است که تمام این امور نسبت مستقیمی با عدد درج شده روی فیش حقوقی وی دارد. اگر کارمند شما احساس کند که در مقایسه با کاری که انجام می دهد یا افرادی که در سازمان شما وظایف مشابهی دارند، حقوق کمتری دریافت می کند، در معرض دچار شدن به بی انگیزگی قرار می گیرد.
2- عدم علاقه به شغل
مشکلات اشتغال و مسائل حاد مالی در کشور ما باعث شده است که با این پدیده زیاد برخورد داشته باشیم: افرادی که هیچ علاقه ای به کاری که انجام می دهند ندارند و تنها از روی اجبار و به خاطر مشکلات معیشتی به کار خود در سازمان شما ادامه می دهند. این افراد بی انگیزگان بالقوه شرکت شما هستند.
3- عدم توازن در توانایی و نوع وظایف
کارمند شما وظایفی را انجام می دهد که نیازمند توانایی بسیار پایین تری از توانایی اوست. او احساس می کند که فردی با تحصیلات، تجربه کاری و یا حتی هوش و استعداد پایین تر هم می تواند کارهای او را به خوبی انجام دهد. در چنین شرایطی خود شما هم بی انگیزه می شوید! این طور نیست ؟!
4- عدم دیده شدن توسط مافوق
مافوق من تنها از من انتقاد می کند و کارهای خوب و مثبت مرا نمی بیند. او گزارش های مرا که ساعت ها وقت صرف آن کرده ام، سرسری نگاه می کند یا اصلا نمی خواند. بعضی روزها که 10 دقیقه دیر می رسم، قیافه اش عبوس و درهم می شود اما روزهایی که 2 ساعت دیرتر به خانه می روم، هیچ عکس العملی نشان نمی دهد. او ایده های مرا به نام خود در جلسات هیات مدیره مطرح می کند و حتی از من نام نمی برد و ...
5- عدم ترفیع
نظام ترفیع و ارتقا شغلی در سازمان های مختلف متفاوت است اما در شرایطی که سازمان شما به کارمندان خود بر اساس تجربه یا ارتقا تحصیلات، ترفیع می دهد، کارمندان ممکن است احساس کنند که در شرایطی استحقاق ترفیع رتبه دارند و در صورت نادیده انگاشته شدن این احساس به سمت بی انگیزگی کشیده شوند.
6- عدم واگذاری مسائل جدی
کارمندی که احساس کند مدیر او تنها در مسائل پیش پا افتاده از وی مشورت می خواهد و وظایف بزرگتر و جدی تر را به دیگران محول می کند، می تواند دچار بی انگیزگی شود.
7- مافوقی با سطح پایین تر
همیشه هستند کارمندانی که به لحاظ تحصیلات و یا تجربه و سابقه کار از مافوق خود بالاترند. این افراد علاوه بر مشکلات دیگری که ممکن است برای سازمان ایجاد نمایند، به شدت مستعد بی انگیزگی می باشند. آنها فکر می کنند که مافوقشان به لحاظ فنی، توانایی درک آنها را نداشته و با سنگ اندازی پیش پایشان سعی در جبران سطح پایین سوادش به وسیله موقعیت بالاتر خود در سازمان دارد.
8- عدم ارزش برای سازمان
کارمندان سازمانی که به پرسنل خود ارزش لازم را نمی دهد، برای حفظ آنها تلاشی نمی کند و به آسانی آنها را با نیروهای جدید و غالبا کم تجربه، جایگزین می نماید، ممکن است فردای خود را مانند امروز کارمندانی تصور کنند که سازمان به راحتی از دست می دهد و در نتیجه بی انگیزه شوند.
چگونه کارمند بی انگیزه را بشناسم؟
البته شناسایی کارمندان بی انگیزه کار آسانی نیست. چرا که بیشتر کارمندان به خاطر امنیت شغلی، مسائل خود را مدیران پنهان می کنند و در اوج بی انگیزگی و سرگردانی ظاهر خود را حفظ می نمایند. اما نکات مشترکی در ظاهر و رفتار حرفه ای این افراد وجود دارد که آنها را قابل شناسایی می کند:
افراد بی انگیزه غالبا عبوس هستند یا آه و ناله می کنند. به ظاهر و پوشش خود در محیط کار اهمیت نمی دهند. دیر می آیند و زودتر از همه محل کار را ترک می نمایند. علی رغم عدم نیاز مالی به دنبال شغل دوم هستند تا احساس نیاز خود به رضایت شغلی را ارضا کنند. علاقه شدیدی به انجام کار روتین دارند و از خلاقیت گریزانند. از دادن ایده های جدید پرهیز می کنند. مسئولیت پذیر نیستند و تصمیم گیری را به مافوق خود واگذار می کنند و حتی در صورت اشتباه بودن تصمیم مافوق به لحاظ فنی یا توجیهی یا ... ، آن را بدون چون و چرا انجام می دهند. در صورت مرتکب شدن اشتباه در کار خود به سرعت فرافکنی می کنند و به دنبال کسی می گردند که تقصیرها را به گردن او بیندازند.
جهت آشنایی با روش های "ایجاد انگیزه برای کارمندان" این مطلب را مطالعه نمایید.
با کلیک بر روی این قسمت، لینک این مقاله برای شما کپی میشود.